Roaccutane

Roaccutane (werkzame stof, isotretinoïne) is sinds 1983 is isotretinoïne internationaal op de markt en wordt gebruikt bij ernstige vormen van acne (zoals nodulaire acne of acne conglobata of acne met het risico van blijvende littekens) die niet verholpen konden worden door andere behandelingen, waaronder die met orale antibiotica. Roaccutane wordt al vele jaren en door miljoenen patiënten overal ter wereld gebruikt. Het wordt door artsen beschouwd als één van de meest effectieve methoden die er bestaan bij het behandelen van ernstige vormen van acne. U moet echter weten dat Roaccutane een aantal ernstige bijwerkingen kan hebben en u moet de ernst van uw acne en de mogelijke voordelen en bijwerkingen van Roaccutane samen met uw arts bespreken, voordat u besluit dit middel te gebruiken. Het is belangrijk dat u weet hoe u het moet gebruiken en wat u ervan mag verwachten.Wat doet het middel?

 • Isotretinoïne stimuleert de deling van de cellen van de bovenste huidlaag, de oude cellen verdwijnen, de talgproductie wordt vermindert en het remt ontstekingen.
 • Het middel wordt voorgeschreven bij ernstige acne en ernstige rosacea, indien de gebruikelijke medicijnen hiertegen onvoldoende effect hebben.
 • Isotretinoïne stimuleert de aanmaak van losse cellen in de hoornlaag. De huidcellen hopen zich dan niet op in de poriën, maar laten los. De porien zullen daardoor minder snel verstopt raken. Bovendien zorgt isotretinoïne ervoor dat de talgklieren minder talg aanmaken.
 • Het kan zijn dat de acne de eerste week verergert. Het effect zal pas na enkele weken zichtbaar worden. Een maximaal effect ziet u zelfs pas na enkele maanden.
 • Om definitief van de acne af te zijn, zijn 1 of 2 kuren van 4 tot 6 maanden meestal voldoende.

Hoe dit middel te gebruiken

 • Voor de juiste dosering dient u altijd te kijken in de bijsluiter of op het etiket van de apotheek.
 • Over het algemeen raadt men vrouwen aan om de kuur te beginnen op de tweede of derde dag van een menstruatie, omdat dan de kans dat men zwanger minder groot is. Toch blijft een zwangerschapstest nodig.
 • Een kuur duurt meestal 4 tot 6 maanden. Als er een tweede kuur nodig is dient u daar eerst 2 maanden mee te wachten.


Als u een dosis vergeten bent

 • Indien u het middel eenmaal daags neemt en het duurt nog 8 uur voordat u de volgende dosis inneemt dient u de vergeten dosis alsnog in te nemen. Duurt het echter nog minder dan 8 uur, dient u de vergeten dosis over te slaan.
 • Indien u het middel tweemaal daags neemt en het duurt nog 4 uur voordat u de volgende dosis inneemt dient u de vergeten dosis alsnog in te nemen. Duurt het echter nog minder dan 4 uur, dient u de vergeten dosis over te slaan.
 • Indien u het middel driemaal daags neemt en het duurt nog 2 uur voordat u de volgende dosis inneemt dient u de vergeten dosis alsnog in te nemen. Duurt het echter nog minder dan 2 uur, dient u de vergeten dosis over te slaan.

Kan de behandeling zomaar afgebroken worden?

 • U kunt op ieder moment in eens stoppen met de behandeling.