Nieuwsberichten over Roaccutane

WWellicht suicidaal door acne-remmer
http://www.gezondheidsnet.nl/geest/nieuws/203/wellicht-suicidaal-door-acne-remmer

Jongeren met acne die een middel daartegen gebruikten, pleegden mogelijk zelfmoord door dat middel en niet omdat ze ongelukkig waren vanwege de acne. Dat is tenminste de theorie van Britse en Amerikaanse onderzoekers die het anti-acne-middel Roaccutane onderzoeken.

Bij het onderzoek werd Roaccutane getest op muizen. Deze lieten een heftige depressieve reactie zien. Daarmee is er nog niet het bewijs geleverd dat het middel ook mensen depressief maakt. Maar de wetenschappers willen dat nu wel gaan onderzoeken

Roche, de fabrikant van Roaccutane, zegt dat de acne-remmer ongevaarlijk is en dat de veiligheid van het product 'constant wordt gecontroleerd.'WPPP: Pukkels, puisten en praatjes
informatie via Google gevonden

Vrijwel niemand komt de puberteit door zonder acne. En dat is vervelend. Je kleding kan nog zo leuk zijn en je haar nog zo lekker zitten, als zo'n rode rakker op je neus zijn kop opsteekt dan lijkt alles tevergeefs. Het maakt je bovendien bevattelijk voor fabels en dure middeltjes die een perzikhuidje beloven. Acne is een aandoening van de talgklieren. Je hebt er op je huid ongeveer 15 per vierkante centimeter. Onder invloed van hormonen ondergaat de huid in de puberteit allerlei veranderingen, waarbij de talgklieren in het gezicht, nek, op de rug en de borst groter worden en meer en dikker huidsmeer (talg) produceren. Talg dat er ook weer uit moet. Als dat niet lukt, omdat je poriën verstopt zitten, dan hoopt het zich op. Hierdoor vormt zich een bultje: de mee-eter. Overtollig talg wordt door bacteriën omgezet in vrije vetzuren, die door de wand van de verstopte talgklier heendringen en een ontsteking kunnen veroorzaken: de pukkel.

Tot zover de medische wetenschap. Want jeugdpuistjes worden omgeven door diverse hardnekkige mythes. Na huidspecialisten te hebben geraadpleegd, kwamen we tot de volgende conclusies.

Acne wordt niet veroorzaakt door voedsel
Het is nooit bewezen, en daar gaat het om, dat eetgewoonten invloed hebben op je huid. Er wordt wel beweerd dat je overgevoelig kunt zijn voor de stoffen in chocola of patat en deze overgevoeligheid pukkeltjes kan veroorzaken. Dermatoloog Richard de Weert: "Dat heeft meer te maken met een psychische reactie. Omdat veel mensen denken dat chocola slecht is voor je huid gaan ze, nadat ze chocola hebben gegeten, heel erg veel aandacht besteden aan hun huid. Ze kijken dus vaker in de spiegel en merken een puistje sneller op dan anders, omdat ze er zo op gefixeerd zijn."

Acne is geen teken van slechte hygiëne
Je hebt puistjes of je hebt ze niet. En bij de een is de aandoening erger dan de ander. Dermatologe Sofie Hein: "Als je geen aanleg hebt voor puistjes en je wast je nooit, is het niet zo dat je vanzelf toch puistjes krijgt. Je gaat wel stinken." Anne-Marie Dijksman: "Het is wel zo dat acne kan verergeren als de talgklieren nog meer verstopt raken dan ze al zijn. Het is daarom verstandig de huid elke dag te reinigen." Te vaak en te hard wassen is ook niet goed, omdat je daarmee de huid irriteert.

Acne wordt niet veroorzaakt door stress
De stresspukkel bestaat niet. "Van acne kan je omgekeerd wel verdrietig of gestresst worden, maar dat is een ander verhaal", zegt dermatologe Arianne Leeuwin.

Zon helpt, bakken niet
Zonlicht heeft een gunstig effect op acne: het maakt de talg dunner en werkt bacterieremmend. Bovendien vallen pukkels op een bruinere huid minder op. Teveel zon droogt je huid juist uit, waardoor de talgproductie toeneemt. De zon bevat ook UV-straling. Marcelline Goyen: "Hierdoor gaat de huid zich verdikken ter bescherming tegen deze schadelijke straling. Door verdikking van de huid kunnen de poriën nog meer verstoppen."

De pil
Voor meisjes kan de Diane 35 pil een gunstig effect hebben. Dit heeft met hormonen te maken. Testosteron, een mannelijk hormoon dat verantwoordelijk is voor de veranderingen in de huid, wordt door de vrouwelijke hormonen in de Diane 35 pil gecompenseerd.

Niet aankomen
Krabben is absoluut verboden en uitknijpen is niet goed. Het talg in de puist kan in plaats van naar buiten ook naar binnen spatten, waardoor ontstekingen kunnen verergeren.

Roken
Roken is funest voor je huid. Nog een reden om te stoppen dus.

Make-up
Veel make-up is ook niet bevorderlijk. Hiervan raken je poriën verstopt. Puisten weg camoufleren verergert ze dus alleen maar.

Wat helpt dan wel?
Een ding is zeker: Clearasil helpt niet. Producten als Clearasil bevatten namelijk alcohol en dit is niet goed. Het droogt de huid uit, waardoor nog meer talg wordt aangemaakt. Clearasil wil je doen geloven dat acne een kwestie is van een vette huid. Marcelline Goyen: "Mensen die denken dat het gebruiken van alleen dit middeltje afdoende is, komen meestal van een koude kermis thuis." Bij huisarts Mieke van der Wees komen veel jongeren die last hebben van acne en alles al hebben geprobeerd. Dat houdt in: alles uit de drogisterij. Ze zal de middeltjes aan niemand aanraden. "Clearasil met name werkt het bestrijden van puistjes eerder tegen, doordat het veel te agressief is."

Een argeloze medewerker van Clearasil wuift de kritiek wat makkelijk weg. "In 99 procent van de middelen tegen puistjes zit alcohol." Hij zal daar cosmetische middelen mee bedoelen, want bij geneesmiddelen is dat niet het geval. De volgende dag krijgen we een echte woordvoerster van Clearasil te spreken. Waarom prijzen jullie Clearasil aan als middel tegen acne terwijl het daar veel te agressief voor is? "Het is heel persoonlijk of het voor jou werkt. Clearasil is een cosmetisch product, geen geneesmiddel. Het is een dermatologisch getest schoonmaakmiddel. En wij werken aan zachtere middelen." Dus het helpt niet tegen acne? "Clearasil helpt eigenlijk niet tegen puistjes, maar helpt je je huid schoon te houden zodat niet meer puistjes ontstaan."

Wat je dus moet kopen zijn niet-agressieve middelen zonder alcohol. Of ergens alcohol in zit staat achterop het product bij de ingrediënten. Richard de Weert heeft een tip: "Koop niet de middeltjes die op ooghoogte staan in de schappen van de Etos. Ga voor de zachtere producten." Wat iedereen aanraadt zijn producten met benzolperoxide, zoals Benzac. Dit is een goede zachte crème die naar pleisters ruikt en die zonder doktersrecept kan worden gekocht. Een leuke bijkomstigheid is dat je er prachtige bleekvlekken mee op je kleren kunt maken die er nooit meer uitgaan.

Bij hevige acne ga je het beste naar een dermatoloog. Die zal je antibiotica of een medicijn als isotretinoine/roaccutane voorschrijven.WJeugdpuistjes maken menige puber het leven zuur.
Hoe kom je er eigenlijk aan en, veel belangrijker, hoe kom je ervan af?
05-11-2004
http://www.lumc.nl/1080/uitgaven/20041105.html

Het is helemaal nergens goed voor. Toch krijgt 85 procent van de pubers er last van. Acne (acne vulgaris voor medici, jeugdpuistjes voor ieder ander) is ongevaarlijk, maar kan wel diep ongelukkig maken. Hoe ontstaan die verafschuwde puistjes eigenlijk? Marloes Polderman, in opleiding tot dermatoloog, legt eerst uit dat er drie stadia zijn. Witte en zwarte mee-eters en de echte ontstoken puisten waar pus in zit. Die zijn rood met eventueel een geel kopje. Tja, smakelijk is het allemaal niet.

"In de huid zitten kliertjes die talg aanmaken, een vettige stof die de huid beschermt", vertelt ze verder. "Die talg komt naar buiten via poriën. In de puberteit ga je geslachtshormonen aanmaken, en een bijeffect van mannelijke hormonen is dat de talgklieren actiever worden. Vooral in gezicht, nek en schouders. Bovendien verdikt de wand van de talgklieruitgang erdoor, zodat die nauwer wordt. Het gevolg is dat de talg niet weg kan en zich ophoopt. Dat levert een wit puntje op – een gesloten mee-eter - dat na een tijdje donker wordt doordat de talg met zuurstof reageert. Dan heb je een zwarte mee-eter."

Het komt dus door mannelijk hormoon. Maar pubermeisjes hebben toch ook puistjes? "Dat klopt", is Polderman's antwoord, "Zij maken namelijk ook mannelijk hormoon, alleen minder. Vooral de gevoeligheid van de huid voor dat hormoon bepaalt of je veel of weinig puistjes krijgt. De hoeveelheid lijkt weinig uit te maken. Zolang die dus maar boven een bepaalde waarde uitkomt." Op volwassen leeftijd blijft de hormoonspiegel op peil, maar vermindert blijkbaar de gevoeligheid van de huid ervoor. In ieder geval zijn de jeugdpuistjes meestal na het 25 ste jaar verdwenen.

Een mee-eter is nog niet zo erg, maar kan veranderen in een ontstoken puist. Uitknijpen vergroot de kans daarop, zegt Polderman. De ontsteking is een reactie van het lichaam op Propionibacterium acnes, een bacterie die in ieders huid leeft. Hij smult van talg en dat verklaart waarom hij zich in puistjes flink kan voortplanten. Wat dus afweercellen aanlokt, die de boel op stelten zetten. Het resultaat van de veldslag is een mengsel van talg, dode bacteriën en dode lichaamscellen: pus.

Voeding, stress, hygiene en seksueel gedrag hebben niets met puistjes te maken, zegt Polderman. Vetarm eten, je eindeloos wassen en afzien van (zelf)bevrediging helpen dan ook niet. Wat wel? Polderman: “We zien hier op de poli vrij veel patienten met acne. Bij meisjes schrijven we de anticonceptiepil Diane-35 voor. Daarin zit een stof die het mannelijk hormoon onderdrukt. Verder hebben we cremes die de verdikking van de huid tegengaan, middelen om de talgproductie te verminderen en deppers met antibiotica tegen de bacteriegroei. Eventueel schrijven we een antibioticum in pilvorm voor."

Is de uitbraak van puistjes daarmee nog niet bedwongen, dan grijpen de dermatologen naar een "paardenmiddel": isotretinoine, beter bekend als Roaccutane. Polderman: "Dat helpt vrijwel altijd, maar het heeft wel bijwerkingen. Praktisch iedereen krijgt er droge lippen van, er kunnen leverfunctiestoornissen optreden en het belangrijkste is dat het middel misvormingen veroorzaakt bij ongeborenen. Je mag dan dus echt niet zwanger worden."

Tot slot: hoe zit het eigenlijk met steenpuisten? Polderman: "Dat is iets heel anders, een ontsteking met meestal een infectie door Staphylococcus aureus als oorzaak. Wij noemen dat een furunkel. Dat kan gemeen zeer doen en om te voorkomen dat de pus in de bloedbaan komt, moeten we er soms in snijden." En het kan nog erger, zegt ze: er bestaat ook nog het karbonkel, een conglomeraat van onderhuids verbonden furunkels. Dit kan gevaarlijk zijn en moet soms geopereerd worden. Veel erger dan jeugdpuistjes allemaal, maar dat is een schrale troost voor pubers.(EV)


WDroge ogen door Roaccutane
Advies van www.ziekenhuis.nl

Droge ogen is een kenmerkende bijwerking bij het gebruik van roaccutane die regelmatig voorkomt. Heeft u last van droge ogen, dan kunt u kunsttranen gebruiken. Er zijn verschillende soorten kunsttranen in de handel. Bovendien zijn deze middelen zowel verkrijgbaar als oogdruppel, maar ook als ooggel.

Indien een van deze middelen niet voldoende werkt is het raadzaam om een ander soort kunsstraan te gebruiken. Voorbeelden zijn dry-eye ooggel, liposic ooggel, vidisic ooggel, thilotears oogdruppels, welke allemaal zijn gemaakt op basis van carbomeer.

Daarnaast kennen we celluvisc op basis van carboxymethylcellulose, duratears op basis van dextran en hypromellose, hypromellose oogdruppels die alleen zijn gemaakt van hypromellose, duratears oofzalf op basis van paraffine en vetten en als laatste de groep die is gemaakt op basis van polyvidon; duratears, vidisic PVP, oculotec en protagens.


WKijk uit met zonlicht tijdens een Roaccutanekuur
Informatie van www.ziekenhuis.nl

Het probleem bij het gebruik van roaccutane is dat uw huid gevoeliger kan worden voor UV-licht (zon, zonnebank, UV-lamp). Gebruik een zonnebrandcreme met een hoge beschermingsfactor en blijf bij fel zonlicht tussen 12.00 en 15.00 uur uit de zon. Wat er gebeurt wanneer u wel onbeschermd in de zon komt is dat u eerder een verbranding van de huid op kunt lopen, iets dat ongewenst is bij het zieketbeeld waarvoor roaccutane wordt gebruikt en dat de genezing niet zal bevorderen. Sterke blootstelling aan de zon zal dan ook de behandelingsduur verlengen. Bescherming met een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor is dan ook noodzakelijk.

Van www.roche.nl
Tijdens de behandeling van acne met antibiotica zoals tetracyclines worden patienten (over)gevoelig voor zonlicht, met andere woorden: een overgevoeligheid voor de werkzame stof in de capsule. De behandeling met Roaccutane brengt weliswaar geen overgevoeligheid voor de werkzame stof teweeg maar door het dunner worden van de huid, de uitdroging van de huid en het verminderen van de hoeveelheid talg (die een zekere bescherming biedt) kunnen patienten, die met Roaccutane behandeld worden sneller verbranden in de zon. Deze bijwerking treedt in circa 5% van de gevallen op.

De behandeling met Roaccutane behoeft niet te worden gestopt gedurende de zomermaanden als u de volgende voorzorgsmaatregelen neemt:

1. Direct zonlicht vermijden tussen 11 en 15 uur;
2. Zorgen voor bescherming (pet, zonnehoed, parasol) gedurende bovenstaande uren;
3. Een goede anti-zonnebrandcreme met een beschermingsfactor van tenminste 15 gebruiken;
4. In het uiterste geval de dosering Roaccutane gedurende de zomerperiode wat verlagen (na overleg met de behandelend arts). U dient tijdens de behandeling met Roaccutane het gebruik van een zonnebank zoveel mogelijk te vermijden.


WPuistjesmiddel Roaccutane gevaarlijk voor lever en hart
http://www.pakfriet.be/read_news.php?news_id=1331

Het meest doeltreffende middel tegen jeugdpuistjes, 'Roaccutane' van fabrikant Roche, blijkt ongezond te zijn. Het zou problemen kunnen opleveren voor lever en hart. Dat is nu gebleken uit nieuwe testresultaten. In 2004 namen maar liefst 25.000 mensen het middel dat volgens 'specialisten' de beste remedie vormde tegen acne.

Roaccutane kwam al eerder in opspraak omdat het de geslachtshormonen in slechte zin zou beinvloeden. Minister van volksgezondheid heeft laten weten dat hij aandacht zal besteden aan de resultaten, maar dat hij toch wacht op een Europese evaluatie van de studie.


WAcne-geneesmiddel kan gevaarlijk zijn
www.gezondheid.be

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft beslist dat Roaccutane, een geneesmiddel dat ook in ons land gebruikt wordt tegen ernstige vormen van acne, op een speciale bijsluiter moet waarschuwen tegen mogelijke risico's op mentale stoornissen en zelfmoord en op mogelijke misvormingen van de foetus wanneer het tijdens de zwangerschap wordt gebruikt.

In de afgelopen dagen heeft de producent van Roaccutane in de Verenigde Staten aan alle artsen een waarschuwing gestuurd waarin de mogelijke bijwerkingen van het geneesmiddel worden toegelicht. Momenteel wordt met de FDA nog onderhandeld of de firma zal verplicht worden om een register aan te leggen van de artsen die het geneesmiddel gebruiken om zo mogelijke bijwerkingen te kunnen registreren.

In de Verenigde Staten moet de bijsluiter reeds sinds 1998 waarschuwen voor mogelijke depressieve neigingen en zelfmoord, ook al zou dat nog niet voor 100% vaststaan. De firma heeft zich er wel toe verbonden om onderzoek naar dergelijke bijwerkingen te financieren. In ons land is in de bijsluiter van Roaccutane alleen sprake van zwangerschap en mag het product niet worden toegediend tijdens of onmiddellijk voor de zwangerschap. In de praktijk wordt meestal geadviseerd dat meisjes die het product nemen ook een efficiënt voorbehoedsmiddel gebruiken. Dat het product ook tot psychologische problemen kan leiden, wordt niet vermeld op de bijsluiter.


WPuistjes? Wanhoop niet
Door Marike Kerbert

Was acne vroeger een stiefkindje in de medische wereld, tegenwoordig wordt deze ontsierende aandoening serieus genomen. Niet alleen pubers, ook volwassenen kunnen er veel last van hebben. Gelukkig zijn er steeds meer behandelmogelijkheden. Je kijkt in de spiegel, je ziet nog niks, maar je voelt hem al aankomen: een puist. Hoeveel mensen kennen niet de wanhoop om hun langzaam in een maanlandschap veranderende gezicht?

"Soms zou je het liefst je hoofd er een dagje afschroeven en er een ander opzetten," verzucht de 39-jarige Lenie Duinker. "Het heeft iets meelijwekkends om op mijn leeftijd nog met die puisten rond te lopen, en niet te vergeten met de kraters die ze achterlaten. Je kunt ze ook niet verbloemen, je kunt er geen pleisters op plakken of zo."

Wanhoop is overbodig, vindt dr. R. L. van Leeuwen, dermatoloog in ziekenhuis Lievensberg in Bergen op Zoom. Acne is tegenwoordig namelijk goed te behandelen. Als iedereen tijdig naar de dokter ging, zou er een hele generatie kunnen aankomen met een gave huid.

Maar naar de dokter gaan, doet nu juist niet iedereen. Frank van der Vaart (17) uit Amsterdam heeft last van acne sinds hij "14 of 15" was. Eén keer is hij naar de huisarts geweest. Die schreef hem een ontsmettende lotion en benzoylperoxidezalf voor. Of dat heeft geholpen, betwijfelt Frank.

"Het werd wel minder, maar ik had wel vaker periodes dat het minder was. Wat mij betreft kan het ook zo’n periode zijn geweest. Daarna kwam het gewoon weer terug."Frank ging naar de dokter op aandringen van zijn moeder. Zelf zou hij die stap niet hebben gezet.

Riepen vaders en moeders twintig jaar geleden nog "ach, het hoort erbij, het gaat vanzelf over" en zat de huisarts al snel met de handen in het haar, tegenwoordig nemen artsen acne over het algemeen serieus. Misschien komt dat doordat er meer en betere behandelmethoden zijn, denkt dermatoloog Van Leeuwen. Uiterlijk schoon is ook heel belangrijk geworden.

Zeker degenen die last hebben van dikke, rode puisten, infiltraten genoemd, kunnen daar ernstig onder lijden. Ze doen pijn, maar zijn vooral lelijk. En dat zijn niet de enige nadelen, zegt de dermatoloog. Acne kan ernstige huidbeschadigingen veroorzaken. Terwijl de puistjes op den duur "uitdoven", blijven de littekens. En hoewel er ook allerlei therapieën zijn voor het herstellen van een beschadigde huid - ziekenhuis Lievensberg heeft de nieuwste vorm van lasertechniek, Coolfrax, in huis - wordt die nooit meer als voorheen. Dus is voorkomen beter dan genezen, zegt Van Leeuwen. Hij is er daarom geen voorstander van acne met zachte hand aan te pakken. "Ernstige acne ontstaat soms in een paar maanden tijd. Als je te lang doormoddert met milde middelen, is de schade al aangericht. Wij proberen huisartsen ertoe te bewegen in zulke gevallen sneller door te sturen.’’

Als vrij verkrijgbare producten als benzoylperoxide niet meer helpen, zegt hij, is het tijd om naar de huisarts te gaan. Die kan een heleboel doen, zeker als het om mildere vormen van acne gaat. Voor mee-eters en kleine puistjes zijn er bijvoorbeeld vitamine A- zuurcreme of adapalene gel, die sinds een jaar in Nederland wordt verkocht onder de merknaam Differin. Ook lokale antibiotica in een lotion om de ontstoken plekken mee te deppen, kunnen de klachten doen verminderen.

Wanneer sprake is van dikke, rode puisten komt er zwaarder geschut aan te pas. Dit zijn vaak de gevallen die bij Van Leeuwen terechtkomen. Orale antibiotica zijn dan een mogelijkheid. In het uiterste geval krijgt de patiënt roaccutane voorgeschreven, vitamine A-zuur in pilvorm.

Aan dit paardenmiddel kleven nogal wat bezwaren. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd moeten bijvoorbeeld goed oppassen niet zwanger te worden terwijl ze roaccutane slikken, omdat de werkzame stof isotretinoine bij ongeboren kinderen tot ernstige misvormingen leidt. Huisartsen zijn daarom vaak huiverig om roaccutane voor te schrijven. Het vergt veel begeleiding. Patienten moeten eens per maand bloed laten prikken en vruchtbare vrouwen moeten regelmatig laten controleren of ze niet zwanger zijn.

Van Leeuwen: "Het is prima als de huisarts het toedient, mits hij of zij er ervaring mee heeft. Vaak is dat niet zo. Elke praktijk kent hooguit een paar van die gevallen. Dermatologen zien veel van deze patiënten. Zij kennen daarom minder voorbehoud bij het voorschrijven van roaccutane."

Lenie Duinker heeft zich niet aan de roaccutane gewaagd. "Er kwam zoveel bij kijken, dat ik mij afvroeg of het middel niet erger is dan de kwaal." Dus houden dermatologen het bij smeersels en orale geneesmiddelen. Omdat de nadelen van roaccutane groot zijn, schrijft Van Leeuwen sinds het op de markt is vaak adapalene gel voor alvorens aan de roaccutane te beginnen. Hij is blij dat dit middel in Nederland eindelijk is geregistreerd. "In de VS en Engeland gebruiken artsen het al vijftien jaar." Adapalene is familie van vitamine A-zuur.

Van Leeuwen: "Het is beter te verdragen, omdat het minder irriteert. We hebben er goede ervaringen mee." Het is aan de patienten om gebruik te maken van de mogelijkheden die de dermatoloog tot zijn beschikking heeft. Voor een aantal van hen lijkt de drempel te hoog te zijn. Zo ziet Frank van der Vaart ervan af om elke dag te smeren.

Lenie Duinker is niet haar eigen naam.


WAnti-acnemiddel Roaccutane gevaarlijker dan gedacht
25 Augustus 2006 08:49: Hester de Waard

Lijkt je puberteit maar niet ten einde te komen en gebruik je tegen de bijbehorende pukkels Roaccutane, stop daar dan meteen mee. Het actieve bestanddeel van dit middel van fabrikant Roche, verhoogt het risico op hart- of leverproblemen meer dan artsen tot nu toe dachten. En dan toch maar liever een pukkel extra!

De ontdekking is gedaan door Amerikaanse wetenschappers. Het middel was eerder al controversieel door z'n mogelijke beïnvloeding van de geslachtshormonen. Het Riziv stelt dat in 2004 iets meer dan 25.000 personen in ons land Roaccutane, waarvan ook een generische variant (Isotretinoïne) bestaat, hebben gebruikt. De minister van Volksgezondheid zegt dat hij aandacht heeft voor de resultaten, maar dat hij afwacht of er op Europees niveau een evaluatie zal komen van de studie. Wel ja joh! Wacht maar af! Bij ons Europeanen is alles anders dan in Amerika. Moeten er dan toch weer eerst ongelukken gebeuren? Verwijder het in elk geval maar snel uit je medicijnkastje.


WEngelse actiegroep wil verbod Accutane
20-05-2002

Een groep verontruste ouders probeert in Engeland het anti-acne middel Accutane te verbieden. De ouders, die zijn verenigd in de International Roaccutane Action Group, hebben daarover een gesprek gehad met de Britse medicijnautoriteit, de Medicines Control Agency. De actiegroep bestaat uit familieleden van jongeren die zelfmoord hebben gepleegd toen ze Accutane gebruikten.

Volgens de statistieken hebben er al vijftien Engelse tieners zelfmoord gepleegd toen ze Accutane gebruikten. Nog eens tien hadden hebben dat geprobeerd. Roche, de maker van Accutane, gelooft echter niet dat het anti-acne middel daar iets mee te maken heeft. Er zijn wereldwijd twaalf miljoen mensen die Accutane hebben gebruikt, zegt de farmaceut, en slechts een fractie daarvan komt in de problemen. Het percentage zelfmoordenaars onder de Accutanegebruikers is net zo hoog als het percentage suicidale tieners onder de tieners die geen Accutane gebruiken.

De medicijnautoriteit is bezig met een nieuwe analyse van de risico's en effecten van Accutane, om te kijken of het middel op de markt mag blijven. Het zal het materiaal van de ouders daarin betrekken. Het is onwaarschijnlijk dat het verbod op Accutane er komt. Artsen beschouwen het als het beste anti-acne middel.

BBC journalist Tom Geoghegan schreef naar aanleiding van de affaire een verslag van zijn persoonlijke ervaringen met Roaccutane, zoals het middel in Engeland heet. Volgens Geoghegan hielp de zes maandenlange kuur hem weliswaar van zijn puisten af, maar moest hij daar een prijs voor betalen.

Vooral psychisch waren de bijwerkingen aanzienlijk. Langzaam maar zeker kreeg Geoghegan last van depressie, gevoelens van onrust, onzekerheid en dufheid. Tegelijkertijd werd hij overgevoelig voor licht, kreeg hij een gevoelige huid en zere ogen. Voor de lichamelijke klachten wist zijn huidarts wel een oplossing, maar voor de geestelijke bijwerkingen hielp maar één ding: de dosis verlagen.

Achteraf realiseerde de journalist, die zich altijd had gezien als een stabiel mens, dat hij bijna een psychische inzinking had gekregen. En over die bijwerking, schrijft hij, had zijn huidarts met geen woord gerept.

Een 'tegenstander' van Roaccutane is Geoghegan niet geworden. 'De actievoerders moeten niet vergeten dat Roaccutane gewoon goed werkt tegen acne. En jonge mensen kunnen ook van acne ernstig in de geestelijke problemen komen.'WAccutane voor beginners
20-04-2002

De familie van de 15-jarige jongen die op 5 januari 2002 met een vliegtuigje een kantoorgebouw in Tampa, Florida ramde, heeft de fabrikant van zijn anti-puistenmiddel een proces aangedaan. De jongen zei in een afscheidsbrief sympathie te hebben voor terroristenleider Osama Bin Laden, maar was volgens zijn ouders psychotisch. Vermeende oorzaak: de Accutane van Hoffman-La Roche.

Een journalist van CBS die met het bedrijf belde kreeg te horen dat de farmaceut van geen rechtszaak wist en ook geen verband zag. Het middel bevatte een bijsluiter waarin stond dat gebruikers soms depressief worden.(1)

Volgens de FDA hebben tussen 1982 en 2000 167 Amerikaanse gebruikers van het middel zelfmoord proberen te plegen. Niet veel, zegt Roche, als je beseft dat dertien miljoen mensen het middel sinds 1982, toen Accutane op de markt kwam, hebben gebruikt. Daar komt nog bij dat veel van hen tieners waren, en die springen nu eenmaal wat vaker van de flat dan andere mensen. Zegt Roche.

In de top tien van 'medicijnen met de meeste bijwerkingen' staat Accutane op vier. Dat het toch nog op de markt is, komt omdat het gewoon goed werkt. Volgens de FDA is het 'het best werkende middel tegen acne tot nu toe'.

Dat de dode 15-jarige Charles Bishop Accutane gebruikte staat eigenlijk nog niet vast, zegt Roche verder. Hoewel hij een recept van zijn dokter had, vonden onderzoekers tijdens de lijkschouwing geen spoor van het medicijn. Dat kwam, beweren advocaten van de familie, omdat de jongen veel bloed had verloren.

Ook al was het middel wel gevonden, dan nog is de kans op een veroordeling van Roche gering. Eerder deze maand haalde een depressieve vrouw, die Roche verantwoordelijk achtte voor haar ziekte, in de rechtszaal bakzeil.

De familie Bishop wil zeventig miljoen dollar van Roche. Dat is tien procent van wat Roche jaarlijks aan Accutane verdient.

Hoe gevaarlijk is Accutane?
Farmacologen vragen zich af of Accutane werkelijk zo gevaarlijk is. De actieve stof in Accutane is het aan vitamine A verwante isotretinoine. Net zoals zwangere vrouwen moeten oppassen met vitamine A, moeten ze geen Accutane gebruiken omdat de kans op misvormde kinderen dan vrij groot is. Maar een link tussen psychiatrische ziekten en vitamine A is nooit gevonden.

De FDA adviseert gebruikers te stoppen met Accutane als ze merken dat ze depressief worden.

Accutane en anabolen
Anabolengebruikers die last krijgen van acne gebruiken wel eens Accutane. Het koppelt aan vitamine A-receptoren en daardoor maakt de huid minder vetten aan. Tegelijkertijd vermindert het op een indirecte manier de omzetting van testosteron in DHT en de omzetting van DHT in weer andere metabolieten.

De combinatie van anabolen en Accutane kan problemen geven. Niet alleen omdat ze misschien allebei depressies kunnen veroorzaken, maar ook omdat ze allebei de concentratie cholesterol en triglyceriden in het bloed verhogen.

Gebruikers krijgen daarnaast in tien tot zestig procent last van hun spieren. De aanmaak van het 'creatine-herstel-enzym' CPK stijgt, net als na een intensieve training.

Accutane veroorzaakt kennelijk spierschade. Je raakt daarom sneller overtraind als je Accutane gebruikt en je hebt iets meer kans op blessures.

Onderzoekers weten niet precies waarom, maar L-Carnitine helpt. Bij forse doseringen tenminste: 100 milligram per kilo lichaamsgewicht. Daarbij normaliseert de hoeveelheid CPK.


WZelfmoord onder gebruikers Accutane
11-10-2000

Amerikaanse politici willen het anti-acne middel Accutane aan banden leggen. Directe aanleiding was de zelfmoord van de zoon van een parlementarier in mei van dit jaar. De jongen gebruikte het middel.

Zelfmoord onder jonge gebruikers van Accutane komt vaker voor. De FDA bereidt op dit moment een nieuw beleid voor ten aanzien van het middel, en heeft overleg met fabrikant Roche gevoerd. Volgens het bedrijf is er echter niets aan de hand. 'Zelfmoord onder pubers is helaas niet zeldzaam', aldus Roche.

De FDA bestrijdt dat omdat er al 44 gevallen van zelfmoord onder Accutanegebruikers bekend zijn. Volgens de politici zijn het er echter nog meer en plegen gemiddeld twee gebruikers per maand zelfmoord.

De fabrikant stuurde in 1998 een brief naar artsen waarin stond dat het middel depressies, psychoses en heel soms zelfmoord kon veroorzaken. In 2000 vermeldt de bijsluiter deze bijwerkingen.

De politici willen dat fabrikant Roche onderzoek laat verrichten naar het middel. Tot de uitslagen binnen zijn, zou het bedrijf niet mogen adverteren.

Eerder kwam Accutane in het nieuws toen bleek dat zwangere vrouwen er miskramen door konden krijgen.