Ervaringen

Op deze pagina kun je ervaringen lezen van mensen die ook een Roaccutanekuur hebben gedaan. Wil je ook je verhaal vertellen, stuur mij dan even een mailtje.


* De ervaringen van Daan
* De ervaringen van JH
* De ervaringen van Jessica
* De ervaringen van Stefanie
* De ervaringen van Lieneje
* De ervaringen van HK
* De ervaringen van Doris
* De ervaringen van Anna
* De ervaringen van Mehmed
* De ervaringen van Rens
* De ervaringen van Jordi


WDe ervaringen van Daan

Is dit je eerste kuur ?
Ja

Hoeveel mg neem/nam je per dag?
2x een capsule van 20 mg

Heb je de 120 mg per kg gehaald of ga je dat halen ?
Nee, ik denk het niet want vanwege de goede resultaten mocht ik al na 3,5 maand stoppen en mijn dosis was ook niet zo hoog.

Wat zijn/waren je bijwerkingen?
roge en kapotte lippen (ik zweer bij Purol gele zalf), droge neus inclusief kleine ontstekingen in de neus, neusbloedingen, pijn in gewrichten en dan voornamelijk mijn knieën, stemmingswisselingen.

Zou je nog een kuur overwegen als de acne terug zou komen ?
Ja, mits in samenspraak met de dermatoloog.

Vertel je verhaal/Wat zijn je ervaringen met roaccutane:
Na heel veel middeltjes die niet of maar zeer tijdelijk hielpen kwam ik op mijn 34e eindelijk bij een dermatoloog terecht. Hij vond mijn acné op dat moment niet sterk genoeg maar vanwege mijn ellenlange voorgeschiedenis snapte hij wel waarom ik er zat. Op dat moment bezocht ik wel 1x per 4 weken een schoonheidsspecialiste voor een acné behandeling. Daarnaast zag ik haar gemiddeld 1 tot 2x per week om ontstekingen te laten weghalen zodat ik er zelf niet de mogelijkheid kreeg om eraan te zitten. Ik kreeg een maand bedenktijd van de dermatoloog en de bijsluiters mee zodat ik een weloverwogen beslissing kon nemen over het wel nog niet starten met de roac.

Ik ben begin april 2007 begonnen en hup, het was meteen drie weken zonnig weer. Balen want ik moest net zo voorzichtig zijn met die zon. Ondanks alle bijwerkingen ben ik blij met de beslissing die ik genomen heb om ermee te starten want na 6 weken zag mijn huid er al heel anders uit. Na 3,5 maand mocht ik vanwege de goede resultaten stoppen en nu na een jaar ziet het er nog keurig uit al beginnen nu langzaam weer wat kleine ontstekingen tevoorschijn te komen.

De impact van het medicijn merkte ik pas echt nadat ik gestopt was. Dan pas merk je dat het toch best wel een aanslag op je lichaam is. Toch zou ik het meteen weer doen, mits onder goede begeleiding!

Groeten,
Daan


WDe ervaringen van JH

Is dit je eerste kuur ?
Ja

Hoeveel mg neem/nam je per dag?
tot nu toe 40 mg per dag

Heb je de 120 mg per kg gehaald of ga je dat halen ?
nog geen idee.. Ik heb nog niet gehoord hoe lang ik de kuur moet voortzetten.

Wat zijn/waren je bijwerkingen?
Ik ben nu ongeveer 6 weken onderweg en heb tot nu toe weinig last gehad van bijwerkingen. Wel heb ik erg droge lippen die ik insmeer met purol en/of vaseline, verder gebruik ik voor mijn droge huid cetaphil creme en huidreiniger. Ik heb ook last van erg droge handen. Misschien dat de bijwerkingen nog heviger worden maar tot nu toe heb ik er weinig last van. Ik ben wel tijdelijk gestopt met alcohol drinken nu ik dit medicijn gebruik. Ik sport behoorlijk veel maar heb geen last van spieren en/of gewrichten. Dus ik kan er prima mee leven.

Zou je nog een kuur overwegen als de acne terug zou komen ?
Als het medicijn goed blijkt te werken en de bijwerkingen worden niet veel erger, dan wel.

Vertel je verhaal/Wat zijn je ervaringen met roaccutane:
Ik kreeg op ongeveer mij 12e levensjaar last van acne dat steeds iets heviger werd. Ik heb vroeger ook het hele acnebestrijdingsprogramma doorgelopen. Dan kom je op een gegeven moment voor het zoveelste gesprek bij de huidarts en dan vraagt hij uiteindelijk of je Roaccutane wil gebruiken. Ik was toen nog geen 18 en dus wilde ik het niet omdat ik nog niet helemaal volgroeid was. Daarnaast sportte ik op vrij hoog niveau en het medicijn komt dat niet ten goede. Ik hoopte maar dat de acne na mijn 18e levensjaar weg zou gaan, maar tevergeefs.


Toen ik 19 was ben ik teruggegaan naar de huidarts om het er weer over te hebben. Omdat ik toen een zware opleiding in ging, heb ik er weer voor gekozen om het medicijn nòg niet te gebruiken. Nu ben ik net 20 en dus eindelijk begonnen. Ik ben nu 20 en zal nog wel even het medicijn moeten gebruiken om aan 120 mg per kg te komen. Ik heb net mijn 2e bloedonderzoek gehad en ga binnen een maand terug na de huidarts om te overleggen of ik de dosis per dag moet opvoeren. Ik heb heel veel aan deze site gehad omdat de ervaringen van verschillende soorten mensen toch heel nuttig zijn. Voor mij veel nuttiger dan de bijsluiter! Vandaar dat ik mij verplicht voel om ook mijn ervaringen met anderen te delen. Mensen met acne dat niet reageert op andere medicaties zou ik ook Roaccutane willen aanbevelen. Daarnaast staan er handige producten op deze site die ook goed werken. Ik vind het dan ook een supergoed initiatief van onze webmaster om zo'n site te beginnen en te onderhouden!! :)

mvg,
JH


WDe ervaringen van Jessica

Wat voor producten/medicijnen heb je voordat je aan de roa begon gebruikt?
* in het begin gebruikte ik clearasil enzovoort.
* diane-pil
* inderm (vloeistof om je gezicht mee schoon te maken)
* benzac (witte creme)
* meerdere keren tetracycline (antibiotica kuur)
* differin gel 1 mg/g

Is dit je eerste kuur ?
Ja

Hoeveel mg neem/nam je per dag?
2 x 20 mg per dag

Heb je de 120 mg per kg gehaald of ga je dat halen ?
Ik hoop dat ik het ga halen

Wat zijn/waren je bijwerkingen?
* droge lippen (aquaphor helpt hier heel goed tegen)
* rood gezicht (alsof het verbrand is door de zon, zo voelt het ook)
* jeuk in m'n gezicht, maar ook op de rest van m'n lichaam
* schilfers in m'n gezicht, vooral op en rond m'n neus
* pijnlijke gewrichten, vooral m'n ribben en borstbeen

Zou je nog een kuur overwegen als het terug zou komen ?
Als deze uiteindelijk het gewenste resultaat heeft zou ik het zeker nog een keer doen!

Vertel je verhaal/Wat zijn je ervaringen met roaccutane:
Ik heb al veel dingen geprobeerd, maar de acne ging er niet mee weg. Eind vorig jaar ben ik toen door mijn huisarts doorgestuurd naar de dermatoloog, omdat hij niets meer voor me kon doen. De dermatoloog wilde toen nog niet meteen met de roaccutane beginnen en gaf me eerst een gel (differin). Deze gel heeft de acne wel ietsje verminderd, maar het had voor mij niet het resultaat wat ik wilde en dus besloot ik toch dat ik roaccutane wilde gaan proberen. Volgens de dermatoloog moet ik ze een half jaar slikken. Ik ben er nu ruim een week mee bezig en de bijwerkingen zijn goed te doen, alleen de rode kleur in m'n gezicht is erg vervelend. Ik hoor/lees ook bijna bij niemand dat ze daar last van hebben, het schijnt ook heel weinig voor te komen. Ik hoop dat dat snel verdwijnt. Ik heb nog geen outbreak gehad, maar er zijn sinds gister al wel 2 dikke pukkels bijgekomen. Ik hoop dat dit het laatste is wat ik tegen mijn acne moet doen om het te laten verdwijnen!

Groetjes Jessica


WDe ervaringen van Stefanie

Is dit je eerste kuur ?
Ja

Hoeveel mg neem/nam je per dag?
40 mg

Heb je de 120 mg per kg gehaald of ga je dat halen ?
Ik heb er aan getwijfeld maar ik ga door.

Wat zijn/waren je bijwerkingen?
enorm droge lippen, zo erg dat ik smorgens mijn mond niet open kan doen zonder dat mijn lippen gaan bloeden, ik heb een droge neus met korsten, en zonder oogdruppels kom ik de dag niet door.... Ik heb 's avonds pijn in mijn rug en bij het autorijden, 's morgens is dit meestal weer weg. 's nachts heb ik erg veel last van jeuk, wat zich over mijn hele lijf kan verspreiden. Verder ben ik emotioneel een beetje in de war, ik kan niet huilen als ik het wel wil en dat is soms erg vervelend. Ik heb de eerste 2 weken ook extreme hoofdpijn gehad, dat is inmiddels weggetrokken.

Zou je nog een kuur overwegen als de acne terug zou komen ?
Als deze gaat werken absoluut...!

Vertel je verhaal/Wat zijn je ervaringen met roaccutane:
Toen ik voor het eerst de folder las, dacht ik nog waar begin ik aan!
Ik ben inmiddels 3 weken bezig, echte verandering merk ik niet, alleen dat de acne op het moment alleen maar erger wordt. De grote rode pukkels die ik al had, zaaien zich nu onderhuids uit tot enorme schijven. de puistjes drogen wel uit, en schilveren een beetje af. Ook op mijn borst en rug komen er nieuwe puistjes bij. Na de hoofdpijnaanvallen van de afgelopen 2 weken heb ik overwogen om er mee te stappen, ik had me in tijden niet zo beroerd gevoeld. Toch heb ik het er voor over om nog langer door te gaan en de bijwerkingen erbij te nemen. Mijn droge lippen behandel ik met vaseline, labello of blistex. In mijn neus smeer ik snachts een klein beetje vaseline, smorgens zijn de korstjes dan los en kan ik ze eruit snuiten. Voor mijn ogen heb ik druppels gehad van de huisarts. En voor de jeuk op mijn rug heb ik gelukkig een vriend die af en toe wel eventjes wil krabben.

Ik probeer vol te houden en hoop snel verbetering te zien!

Stefanie


WDe ervaringen van Lieneje

Is dit je eerste kuur ?
Ja

Hoeveel mg neem/nam je per dag?
30 mg

Heb je de 120 mg per kg gehaald of ga je dat halen ?
Natuurlijk :)

Wat zijn/waren je bijwerkingen?
Heel veel droge lippen, gescheurde mondhoeken, vreselijk emotioneel gedrag, 's avonds pijnlijke gewrichten, paar allergien van te veel in de zon te lopen(in de zomer)

Zou je nog een kuur overwegen als de acne terug zou komen ?
Zeker weten, al bij al mooi resultaat:d

Vertel je verhaal/Wat zijn je ervaringen met roaccutane:
In het begin zag ik dit helemaal zitten, eigenlijk van die stomme puisten vanaf, maar toen de dermatoloog alles vertelde ivm bijwerkingen kreeg ik toch een beetje schrik, maar al bij al als ik het zo bekijk is alles nog redelijk goed verlopen. binnen een maand heb ik gedaan, ik hoop heel erg dat ze voorgoed wegblijven, indien niet, start ik een tweede kuur ookal zijn er veel bijwerkingen, ik heb er alles voorover.


WDe ervaringen van HK

Wat voor producten/medicijnen heb je voor de roa gebruikt?
Benzoylperoxide, eerst 5% en later 10%. Beiden deden eigenlijk vrij weinig voor mij. Peroxcide werkt denk ik alleen als je af en toe een puistje hebt en dat je daar wat op smeert (vervaving voor tandpasta). Daarna heb ik een penicilline kuur gekregen. Ik kreeg een flesje met een soort kussentje bovenop en dat moest ik over de plekken heensmeren. Ik heb dat 2 maand geprobeerd, maar zag toen nog geen verbetering of verslechtering (wat met de meeste medicijnen eerst komt). Vervolgens weer naar de dokter geweest en heb toen tetracycline gekregen. Na een maand ben ik daar mee gestopt omdat ik teveel last had van de bijwerkingen. Ik heb toen een hele tijd niets gedaan tot ik op www.roaccutanekuur.nl las over roa. Ik heb toen besloten om een verwijzing te krijgen naar de dermatoloog. En ik ben nu dus bezig met Roa.

Is dit je eerste kuur ?
Ja is dit is de eerste kuur, begonnen op 3 september 2007

Hoeveel mg neem/nam je per dag?
40 MG per dag, 1 na het ontbijt en 1 na het avondeten. Nog een tip voor de mensen die moeite hebben met zo'n pil wegslikken, yoghurtdrink helpt erg goed :D

Heb je de 120 mg per kg gehaald of ga je dat halen ?
Ik heb een kuur voor  4 maanden, 40 mg per dag. Dus 120mg per kg (7200mg) kom ik niet aan ik kom ongeveer op 5000mg (4960mg).

Wat zijn/waren je bijwerkingen?
De bijwerkingen voor mij zijn erg droge lippen. Heb ook mijn mondhoeken uitgescheurd. Als je 's ochtends wakker wordt en je probeert je broodje te eten en je lippen zijn niet ingevet of nat, dan scheur je ze open. Dus tip: begin vroeg met smeren van vasline of aquaphor. En sporadisch heb ik een spontane bloedneus.

Zou je nog een kuur overwegen als het terug zou komen ?
Ja, zonder twijfel. De droge lippen zijn mee te leven.

Vertel je verhaal/Wat zijn je ervaringen met roaccutane:
Zoals je hierboven al kon lezen heb ik al veel medicijnen geprobeerd voordat ik begon met roa. Het moeilijkste is wanneer je de 1ste 'outbreak' krijgt. Mijn gezicht zat onder, en doordat je huid ook dunner wordt had ik ook veel kleine wondjes (ja je wil toch die gele puntjes eraf hebben). Wat goed helpt om een outbreak te voorkomen is Prednisolon (prednisol). In NL wordt er sceptisch gedaan tegenover dit medicijn, maar ik heb nergens last van (1x in 2 maand bloedprikken is verplicht). Bij mijn laatste afpsraak bij de dermatoloog voorspelde ze dat ik rond kerst pukkelvrij zou zijn! Dus dat zorgt er voor dat ik nog maar even volhoud. Ik moet zeggen dat ik al wel resultaat zie. Sommige stukjes van mn gezicht zijn ook 'clean' en het is allemaal een stuk rustiger geworden (zeker na de outbreak). Nog 2 maand dus en dan laat ik wel weten wat het eind resultaat is.


WDe ervaringen van Doris

Hoi mede-ROAgenootjes/ diegene die twijfelen,

Ik ben 26 jaar en kamp sinds mijn 16e (na start anticonceptiepil microgynon) met acne. Allereerst natuurlijk allerlei zelfhulpmiddeltjes gesmeerd, maar nu dit niks uithaalde kreeg ik via de dokter benzoylperoxide (5%) voorgeschreven.

Toendertijd hielp het een klein beetje, maar de huid raakte schilferig, rood en mijn kussen zat onder de witte plekken. Nu de acne steeds erger begon te worden (van comedonen tot grote onderhuidse cysten vooral in de T-zone) schreef de dokter de diane35 pil voor. Toen was het MIJN wondermiddel, mijn acne verdween als sneeuw voor de zon. 7 jaar lang heb ik het geslikt, maar begon steeds meer weerstand tegen de grote hoeveelheid hormonen in mijn lichaam te krijgen, vooral nu ik ook steeds meer last kreeg van bijwerkingen. Ik stopte op mijn 23ste met het idee dat ik 'volwassen' geworden zou zijn : ). Maar helaas na 6 mnd was de acne weer terug en net zo erg als vroeger. Toen allerlei middeltjes geprobeerd, van benzoylperoxide 2,5% (acne.org), inderm (antibioticum depvloeistof), oral antibiotica (minocycline) tot alternatieve kruidengeneeskunde (2 jaar lang). Deze man beloofde elke pot kruiden dat het beter zou gaan, maar op een gegeven moment kreeg ik vreemdere soorten acne zoals kleine uitslag bultjes in mn nek en op borst. Toen was de maat vol, ik starte weer met de dianepil (tijdelijk) en maakte een afspraak bij de dermatoloog die mij de keuze van roaccutane voorhield. Ik heb twee weken gewikt en gewogen, de informatieboekjes goed doorgelezen, en toen de knoop doorgehakt. Ik begon aan de roaccutanekuur en ben tot nu toe blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Niet zwanger worden is heel belangrijk, dus gebruik dubbele anticonceptie. Ga 6 mnd alcoholvrij om mijn lever zo min mogelijk te belasten en doe het rustiger aan met sporten om gewrichtspijnen te voorkomen.

De kuur gaat 6 mnd duren=>slik 40mg per dag en kom dan aan precies de 120mg per kilo lichaamsgewicht.

Ik ben nu bijna 3 wkn bezig met de kuur en zie al zichtbaar resultaat! De onderhuidse bobbeltjes zijn allemaal weggetrokken + er komt geen nieuwe acne meer. Ben nu sinds een week gestopt met de dianepil om echt alleen de effecten van de roaccutane te kunnen zien. Ben overgestapt naar andere anticonceptie, waardoor ik me deze week wel een beetje gaar en sjacherijnig voel, maar dat is vast van tijdelijk aard.

Merk wel dat mijn huid heel dun wordt, als ik aan een klein plekje op mn gezicht krab (moet je ook niet doen natuurlijk ; )) dan heb ik gelijk een veel groter wondje doordat het vel direct openligt. (dom dom dom)

Tevens zijn mijn lippen zeer droog, maar smeer meerdere keren per dag (tot 10 keer) met de Aquaphor. Ik heb twee kleine tubetjes via deze site en een grotere tube via ebay in de VS besteld.

Wacht nog de komende 2 weken af want misschien krijg ik nog wel spier-, gewrichtspijnen of eventueel haaruitval, maar denk eigenlijk dat dat vast ook heel erg zal meevallen. (duim duim)

Kortom de grote enge verhalen die ik over roaccutane heb gelezen neem ik nu met een korrel zout. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingsgevallen, en die hoor je natuurlijk in het nieuws en blijven je beter bij dan alle andere gevallen die wel goed zijn gaan. Mijn ervaring is tot nu toe dat het een goede oplossing is voor degene die al vele jaren (hardnekkig) met acne kampen en er echt nu eens voorgoed af willen zijn. Alle andere middeltjes zijn naar mijn mening daarvoor zeker niet afdoende. De kans bij roaccutane dat de acne na 1 kuur (of eventueel 2) voorgoed wegblijft is zo groot dat het zeker de moeite waard is het te proberen. Voor mij een mooi vooruitzicht voor 2008! : )

Succes voor allen die ook bezig zijn of de keuze nog gaan maken!

groetjes Doris


WDe ervaringen van Anna

Wat voor producten/medicijnen heb je voor de roa gebruikt?
Tretinoine, Benzoylperoxide, Dalacin, Differin, Inderm en nog heel veel drogist middeltjes

Is dit je eerste kuur ?
Ja

Hoeveel mg neem/nam je per dag?
eerst 30, sinds kort 40

Heb je de 120 mg per kg gehaald of ga je dat halen ?
nee, het is niet nodig

Wat zijn/waren je bijwerkingen?
droge huid en ogen en vooral droge lippen

Zou je nog een kuur overwegen als het terug zou komen ?
Jazeker

Vertel je verhaal/Wat zijn je ervaringen met roaccutane:
Nou, ik heb ongeweer 8 jaar lang verschillende middeltjes tegen acne geprobeerd en alles heeft niet of tijdelijk gewerkt. En na heel lang twijfelen heb ik toch besloten om Roaccutane te proberen. Eerst heb ik 30 mg gekregen en dat heb ik ongeweer 4 maanden geslikt maar acne bleef terugkomen, al was het in veel mindere maten. Maar sinds 4 weken ben ik op 40 mg overgestapt en sindsdien heb ik er geen enkel pukkel erbij gekregen.

De enige bijwerkingen die ik heb zijn droge huid, af en toe ogen en lippen, maar ik kan er er prima mee leven. Ik ben zelfs blij met droge huid (liever dan vette huid al die jaren). De enigste waar ik last van heb zijn mijn lippen, ze zijn erg droog en moeten constant ingesmeerd worden. Aquaphor vind ik tot nu toe het beste middeltje daartegen en blijft ook veel langer zitten dan dat drogist zooi. Tegen droge huid gebruik ik Setaphil die kun je bij de apotheek halen, er zit geen parfum of andere toevoegingen in en het hydrateert heel erg goed.
Dus ik ben heel erg blij met roa, voor mij is het de beste middel tegen acne.


WDe ervaringen van Mehmed

Is dit je eerste kuur ?
Ja

Hoeveel mg neem/nam je per dag?
Om de dag 20 mg volgende 40 mg…

Heb je de 120 mg per kg gehaald of ga je dat halen ?

Ik heb het van het buitenland gehaald (Turkije) het hele 6 maand lang kuur ineenkeer.

Wat zijn/waren je bijwerkingen?

Droge lippen, Beetje droge huid, Heb meer slaap nodig, en wat dunnere haar gekregen.

Zou je nog een kuur overwegen als het terug zou komen ?

Ja

Mijn Verhaal/Ervaring met Roaccutane:
Ik ben 18 jaar en tot nu toe heb ik ook erg geleid door die puistjes. Ik heb erover gepraat met mijn huisarts die vond het lang niet zo erg, maar ik werd niet goed door die puistjes die ik telkens kreeg op me voorhoofd, wangen. Dus had ik besloten om Roaccutane te gebuiken, tijdens mijn vakantie in Turkije, heb ik het zonder recept kunnen halen. Ik gebruik nu pas 4 maanden en ik ben EXTREEM tevreden! De eerste 2 maanden werden het was meer kreeg ik rode vlekken maar zelfs dat heb ik niet meer, na 3 maanden was het gewoon gedaan met alle puisten en 1 maand lang is er geen enkel puist komen opdagen. Mijn huid heeft er nog 'nooit' zo goed uitgezien! Het is nu glad en mooi, en de bijwerkingen vallen reuze mee. Ik gebruik voor mijn haar, de VICHY shampoo en de ampullen voor je haar en dan helpt ook geweldig tijdens je kuur hoef je dus niet bang te zijn van dunne haren. En voor je lippen vermijd ik het gebruik van Libello of van al die andere Albertheijn producten. Ik adviseer CARMEX gele spul voor je lippen blijven smeren en je lippen blijven zeker in topconditie! Verder heb ik door dat ik wat moe de dag doorbreng maar valt opzich wel mee, probleem is ik wil wat langer doorslapen..normaal was het 6a 7 uur nu moet ik het energie halen van 8 a 9 uur, ander breng ik de dag wat moe door. En ik heb niet veel last gehad van droge huid…

Blijf gewoon veel water drinken kan moeilijk zijn maar helpt echt, nders kun je wat creme halen bij de apotheek voor de droge huid. Verder om het gesprek af te sluiten:

Heb ik hier spijt van.. ZEKER NIET! Mijn huid is glas en mooi en de bijwerkingen vallen reuze mee dus ik zou het iedereen adviseren die leid onder puisten!

Vriendelijk Groet,
Mehmed


WDe ervaringen van Rens

Wat voor producten/medicijnen heb je voor de roa gebruikt?
Eerst gewone wasgels e.d., daarna benzoylperoxide op aanrade van de dokter en veel bezoeken aan de schoonheidsspecialist.

Is dit je eerste kuur ?
Ja, en hopelijk mijn laatste.

Hoeveel mg neem/nam je per dag?
Op dit moment 2x 20mg, en binnenkort stap ik waarschijnlijk over naar 2x 30mg

Heb je de 120 mg per kg gehaald of ga je dat halen ?
Ja, dit ga ik met gemak halen

Wat zijn/waren je bijwerkingen?
Last van mijn rug als ik een tijdje krom sta, natuurlijk de droge lippen en heb 1x een bloedneus gehad.

Zou je nog een kuur overwegen als het terug zou komen ?
Ja, maar ik hoop dat het net als bij mijn broer niet terugkomt.

Vertel je verhaal/Wat zijn je ervaringen met roaccutane:
Ik heb van alles geprobeerd tegen mijn puisten. Eerst gewone wasgels, maar daar kwam ik al snel achter dat die NIETS hielpen. toen ben ik naar de dokter gestapt. Van de dokter kreeg ik eerst benzoylperoxide voorgeschreven (een zalf die je huid uitdroogt, dus 's ochtens hydraterende gel tegen verschilferende huid. En het zalfje bleekt ook heel erg, dus er zijn heel wat dekbedden omzeep geholpen ;) ). Bij dit zalfje en regelmatig bezoek van de schoonheidsspecialiste (doet erg pijn z'n behandeling) had ik na een half jaar wel erg veel baat. De puisten waren zo goed als weg... Totdat het weer winter werd, want toen kwam het terug en nog veeeel erger! Dus ging ik in overleg met mijn schoonheidsspecialiste, en besloten we om het gewoon nog zoo te proberen, maar ook dit hielp gewoonweg niet meer.

De schoonheidsspecialiste adviseerde mij dan ook om toch eventueel de Roa-kuur te overwegen. Toen ben ik veel informatie gaan zoeken op internet, waar er vaak erg negatief over dit product werdt gedaan... hierdoor ben ik zeer gaan twijfelen of ik wel aan de roaccutane kuur zou beginnen. Uiteindelijk de knoop doorgehakt en naar de dokter gegaan om de kuur te doen. Ondertussen ben ik alweer bijna 3 maanden met de kuur bezig, de outbreak viel ook erg mee bij mij (bijna niet erger geworden. En de bijwerkingen vallen allemaal super erg mee, jaa tuurlijk heb ik droge lippen, maar deze doen echt geen pijn (behalve de droge mondhoekjes die af en toe een beetje inscheuren), het is dus alleen een beetje irritant. Ik smeer alleen maar iets op mijn lippen als ik aan de velletjes begin te trekken (dat doet wel pijn). En ja ik heb ook last van me rug bij bepaalde dingen... maar ik kan nog gewoon op top niveau sporten (judo). Van mezelf heb ik al van kleins af aan last van eczeem, ik was bang dat dit nou dus erger zou worden, enja, dat werdt het ook even, totdat ik weer bethametason (geloof ik) mee kreeg van de dokter en het was zoo weg.

Mijn grootste overweging om de medicijnen niet te nemen was het minderen met alcohol... maar dit valt bij mij best mee, ik kan in het weekend nog gewoon lekker drinken :). Dus voor de mensen die het overwegen kan ik eigenlijk maar 1 ding zeggen: gewoon doen! niets is fijner dan je gezicht wassen en voelen dat het dan zo glad en zacht aanvoelt!


WDe ervaringen van Jordi

Wat voor producten/medicijnen heb je voor de roa gebruikt?
- minocycline kuur
- benzylperoxide
- differingel
- samengestelde creme (ingredienten weet ik niet meer)
- toen ik voor 't eerst acne kreeg uiteraard de bekende clearacil producten

Is dit je eerste kuur?
ja (12 september 2007 gestart)

Hoeveel mg neem je per dag
Begonnen met 30mg/pd voor een maand lang, daarna 40 mg/pd

Ga je de 120 mg per kg halen?
Zoals het er nu uitziet wel, ik moet met deze dosis nog tot ergens april om de 120mg per kg lichaamsgewicht te halen.

Wat zijn je bijwerkingen
- droge lippen
- droge ogen (soms paar dagen geen last van, dan ineens weer heel erg)
- wat sneller moe (kan ook andere oorzaken hebben)
- _*geen*_ last van spieren& gewrichten na sporten (2 a 3 dagen per week)

Zou je nog een kuur overwegen als het terug zou komen?
Ligt eraan in welke mate het terug komt. Gewoon wat puistjes kan ik mee leven, wanneer het weer echt ontstekingen worden dan zou ik direct weer roaccutane gaan gebruiken.

Vertel je verhaal/wat zijn je ervaringen met roaccutane
Op m'n 14e/15e begon ik last te krijgen van acne. In het begin gewoon wat puistjes, later werd het erger. Op m'n 17e via de huisarts een minocycline kuur van 5 maanden, welke goed hielp tot dat ik er mee stopte. Hierna een tijdje eigenlijk niet veel aangedaan (behalve de normale schoonmaak producten gebruiken). Op m'n 19e was ik het zat en heb ik aan m'n huisarts om een doorverwijzing naar de dermatoloog gevraagd. Ik vroeg eigenlijk direct aan m'n dermatoloog of ik roaccutane mocht, maar hij wilde toch nog eerst wat anders proberen. Ik ben toen weer aan de minocycline gegaan (een jaar lang) en heb daarbij allerlei zalfjes gesmeerd. In de zomer 2006 was ik zo goed als clear....tot eind 2006. Toen stelde m'n dermatoloog dus zelf roaccutane aan mij voor, maar dit keer was ik het die het niet wilde. Al die horror verhalen hadden me nogal afgeschrikt en ik had 't op dat moment nogal druk met m'n studie, sociale leven en sporten. Ik ben toen gewoon zalfjes blijven smeren welke de boel wel enigszins onder controle hielden. Afgelopen zomer was ik, waarschijnlijk door de zon enzo, zo goed als clear! Tot half augustus dan, het kwam gewoon weer terug. Ik was het toen echt helemaal zat en ik ben vervolgens weer naar de dermatoloog gegaan met de melding dat ik toch roaccutane wilde proberen. Op 12 september 2007 ben ik begonnen met de kuur.

M'n ervaring tot nu toe zijn goed. Ik heb niet echt last gehad van een zogenaamde 'initieele breakout' waar iedereen 't altijd over heeft als ze beginnen met het slikken van accutane. De eerste bijwerking die ik merkte was dat m'n ogen droog werden. Daarna volgden m'n lippen. Ik merk nu na ruim anderhalve maand gebruik dat m'n acne al veel meer onder controle is. Helaas wel last van rooie vlekjes (het geneest minder snel enzo), maar in vergelijking met acne is dat veel minder erg.